Locatie & omgeving

Stijlelement

Een stukje geschiedenis

We hebben het project de Post & de Nijverheid genoemd. De Post is uiteraard een verwijzing naar het voormalige postkantoor aan de Hoge Ham. De Nijverheid komt voort uit het gegeven dat in de gebieden achter de Hoge Ham vroeger veel handel, industrie en ambachtelijke nijverheid plaats vond. Aan de Hoge Ham werd gewoond in grote villa’s en aan de achterzijde werd gewerkt in ambachtelijke werkplaatsen. Wij vinden het belangrijk om nieuwe gebouwen een stukje herkenbaarheid uit de historie mee te geven door er een naam aan te geven.

De Post

Het nieuwe gebouw aan de Hoge Ham voegt zich in het bestaande bebouwingslint. Als je kijkt naar de opbouw van de structuur van de Hoge Ham, zie je eigenlijk dat panden herkenbaar zijn uit verschillende tijdcategorieën die ook een bepaalde breedte hebben. Dat hebben we in het ontwerp van het gebouw aan de Hoge Ham terug laten komen door in de gevel een zogenaamde parcellering aan te brengen. Verder is het zo dat de gebouwhoogte en de gootlijnen overeenkomen met het bestaande straatbeeld. Deze sluiten ook aan bij de bestaande karakteristieken van de Hoge Ham. Een goothoogte op ongeveer 2 verdiepingen met daarboven een schuin dakvlak dat goed zichtbaar is.

De Nijverheid

Het gebouw de Nijverheid dat aan de zijde van de Dr. Willem Dreeslaan staat, refereert meer aan de fabriekspanden die van oudsher achter de Hoge Ham gestaan hebben. Deze worden gekenmerkt door een onderscheid tussen de onderbouw en de bovenbouw. De onderbouw werd vaak gebruikt voor het laden en lossen en dat kun je terugzien in het gebouw dat we ontworpen hebben. De onderzijde heeft een hele andere uitwerking dan de woonlagen die daarboven liggen. Verder is het zo dat het gebouw de Nijverheid verschillende gebouwhoogtes kent. Dat is ook een kenmerk van historisch gegroeide oude fabrieksgebouwen. Daarnaast voegt het gebouw zich qua bouwhoogte goed in de omgeving van de Dr. Willem Dreeslaan waar al meerdere appartementengebouwen met een vergelijkbare hoogte aanwezig zijn.

Impressie de Nijverheid

De locatie

Dongen is het hoofddorp van gemeente Dongen, waaronder ook ʼs Gravenmoer, Dongen-Vaart en Klein-Dongen behoren en bestaat uit ruim 27.000 inwoners. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In de 14e eeuw ontstond in Dongen de textielindustrie en in de 19e eeuw was het een belangrijk centrum voor leerproductie. Tegenwoordig is Dongen vooral bekend om zijn groene leefomgeving.

De leefomgeving van Dongen wordt gekenmerkt door de vele groene gebieden, zoals de Vennen, de Dongevallei en het natuurgebied de Donge. Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen, fietsen en recreëren in de natuur. Daarnaast zijn er verschillende sportverenigingen en sportaccommodaties, waaronder een zwembad, voetbal­verenigingen, hockeyvereniging, tennis- en padelbanen en een golfbaan.

Wat betreft het culturele aanbod heeft Dongen enkele interessante bezienswaardigheden, waaronder de Sint Laurentiuskerk, het oude raadhuis, de IJzertijdboerderij en de Koningin Wilhelmina Molen. Er zijn ook regelmatig evenementen en activiteiten in het dorp, zoals de Jaarmarkt, Dongense kermis, het Oranjeparkfestival, de Zomerspelen en de Kunst- en Cultuurroute.

In de buurt van Dongen zijn er verschillende leuke belevenissen te vinden. Zo is de Efteling op slechts circa vijf minuten rijden en zijn de steden Tilburg en Breda goed te bereiken. Hier zijn volop mogelijkheden om te winkelen, uitgaan en cultuur. Ook zijn er in de buurt verschillende natuurgebieden en recreatiegebieden, zoals de Loonse en Drunense duinen, de Biesbosch en de Beekse Bergen.

Uw nieuwe appartement

Uw nieuw appartement ligt midden in het centrum van Dongen en heeft vele voordelen. Zo is er een breed aanbod aan winkels, waaronder verschillende speciaalzaken en ambachtelijke bedrijven. Op een steenworp afstand vindt u Park Vredeoord wat bestaat uit de samengevoegde tuinen van villa Vredeoord en die van het voormalige hotel Musis Sacrum.

“ Dongen is een aantrekkelijk dorp voor zowel inwoners als bezoekers, met verschillende mogelijkheden voor recreatie en cultuur. ”

Het centrum is goed bereikbaar met de auto en er zijn voldoende parkeermogelijkheden. Daarnaast zijn de terrassen op het Looiersplein en de Hoge Ham populair tijdens de zomermaanden, je komt al snel een gezellig eet- of drinkgelegenheid tegen.

Impressie appartement de Nijverheid

Altijd al willen wonen
in het centrum van Dongen?